Het woord Google ads zal bij veel mensen niet als nieuw in de oren klinken. Veel mensen weten alleen niet precies wat Google ads is en hoe dit voor bedrijven van waarde kan zijn. In dit artikel willen we een campagne opzetten met Google ads nader toelichten.
Wat is Google Ads?
Als je iets opzoekt binnen Google zie je 99% van de tijd een eerste link met daarboven de tekst ‘advertentie’ of ‘gesponsord’. Dit betekent dat iemand een Google ads campagne heeft lopen die geactiveerd wordt op de zoektermen die jij ingevoerd hebt, de locatie waar jij je bevind en de demografische segementen waar jij onder valt.
Met Google ads kun je dus adverteren in Google. In dit artikel zullen we ons vooral richten op adverteren in de zoekresultaten van Google. Wanneer je hier mee aan de slag wil gaan is het handig om de eerste stappen kort op een rij zetten.
Allereerst dient er dient onderzoek verricht te worden naar het onderwerp en de zoektermen die potentiële klanten gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om inzichtelijk te maken welke doelgroep interessant is, en op welke locatie de campagne getarget moet worden.
Als je dit allemaal inzichtelijk hebt kun je alles in Google gaan instellen. Ook schrijf je de bijbehorende campagnes. En voilà! Je Google ads campagne staat klaar.
Opzetten van een Google Ads campagne
In de tekst hierboven hebben we bewust gekozen om Google Ads zo simpel mogelijk te omschrijven. De realiteit is echter dat het opzetten van een Google Ads campagne vaak lastiger is dan dat op het eerste oog lijkt. Tenminste, wanneer je dit goed wil doen.
Het opzetten van een campagne heeft ervaring nodig en het kost veel tijd. Hierbij doorlopen wij van Geen Gedoe altijd een aantal standaard stappen om tot de juiste resultaten te komen. Deze stappen hebben we hierboven ook benoemd, maar hier zullen we meer in detail treden over wat iedere stap precies inhoudt.
Zoekwoordenonderzoek & Segmentatie
Als eerste wordt er een zoekwoordenonderzoek uitgevoerd. Hierin worden de zoekwoorden in kaart gebracht waar jij op gevonden wil worden. Hierdoor weet je precies waar veel op wordt gezocht en waar jij je dus op kan gaan richten. Dit zoekwoordenonderzoek brengt ook goed in kaart welke ‘segmenten’ er bestaan binnen jouw service. Hiermee kun je de advertenties opdelen in campagnes en krijg je een mooie structuur binnen Google Ads.
Advertentieteksten schrijven
Wanneer de zoekwooden in kaart zijn gebracht is het zaak om advertenties te schrijven die daar op aansluiten. Tegenwoordig is het alleen nog mogelijk om te adverteren via responsieve tekst advertenties, voor wat betreft tekst advertenties. In deze responsieve advertenties voer jij maximaal 15 korte teksten in die getoond worden in de advertenties. Daarnaast voer je nog maximaal 4 beschrijvingen in die als ondersteunende tekst in de advertenties getoond zullen worden.
Google zal daarna op basis van het algoritme gaan testen welke tekst combinaties het beste presteren, om zo tot een zo goed mogelijk presterende advertentie komen. Uiteindelijk zullen van de 15 ingevoerde korte teksten (ook wel ‘koppen’ genoemd) er maximaal 3 getoond worden in één advertentie, met daaronder een aanvulling van 2 beschrijvingen. En zo krijgen de advertenties die jij waarschijnlijk dagelijks ziet in Google vorm!
Targeting en budget van een Google Ads campagne
Als het opstellen van de advertenties en het implementeren van de zoekwoorden is gelukt, staat de basis van een Google Ads campagne. Daarnaast is het ook van belang om in te stellen in welke locaties jij graag getoond wil worden. Heb jij bijvoorbeeld een lokaal product met een fysieke winkel, dan kan het wijselijk zijn om in een bepaalde straal te adverteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 30 kilometer rondom jouw winkel. Heb je daarintegen een webshop die in heel Nederland bezorgd, dan kun je uiteraard voor heel Nederland gaan!
Waar jij op gaat targeten is helemaal aan jou. De mogelijkheden wat betreft locaties zijn in ieder geval eindeloos.
Verder is het ook van belang om na te denken hoeveel budget je wilt uitgeven aan Google Ads. Je hebt binnen Google de mogelijkheid om jouw dagbudget in te stellen. Google zorgt dan dat er op maandbasis nooit meer dan dat bedrag per dag wordt uitgegeven.
Stel jij bijvoorbeeld in dat je een dagbudget hebt van 10 euro? Dan kan het zo zijn dat Google de ene dag 15 euro uitgeeft, en de andere dag 5 euro. Dit gebeurt omdat Google op sommige momenten meer kans ziet op een conversie, en dan wordt er dus meer budget gebruikt. Onder aan de streep zal jouw budget echter nooit die 300 euro per maand overstijgen wanneer jij een budget van 10 euro per dag instelt.
Hierna zijn er nog tal van meer diepgaande mogelijkheden zoals: het instellen van extensies, doelgroepen, advertentieplanningen en nog veel meer, maar dat zullen we jou in dit artikel nog besparen. Met het bovenstaande staat de absolute basis van de campagne in ieder geval wel. Mocht je meer willen weten over de bovenstaande zaken, neem dan gerust contact met ons op!
Optimaliseren van Google Ads
Na het opzetten van een Google Ads campagne is het belangrijk om hier kort op te zitten. Jouw campagne wordt idealiter iedere maand geoptimaliseerd. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de plekken waar onnodig geld uitgegeven wordt en anderzijds naar de plekken waar tegen een zo laag mogelijk budget het meeste resultaat wordt behaald.
Bij het optimaliseren van een bepaalde campagne wordt gebruik gemaakt van verschillende informatiesoorten. Deze informatie is vaak van de afgelopen 4 weken. Hierbij kijken we wat de veranderingen zijn over die periode. Zie je tussendoor dat een bepaald segment niet werkt? Dan kan je die verwijderen of aanpassen. Dit geldt natuurlijk voor meer onderdelen. Denk aan targetting op gebied van geslacht, locatie of apparaat. Hierbij kun je tussendoor aanpassingen maken.
Verder kun je de kosten die je in een campagne steekt aanpassen. Zo kun je zeggen dat als bijvoorbeeld op dinsdag de beste resultaten behaald, je de kosten van 10 euro naar 12 euro zet voor elke dinsdag. Hier tegenover kan staan dat woensdag niet goed rendeert en dat je hier van 10 naar 8 euro gaat.
Het optimaliseren van een campagne vereist de meeste ervaring. Na jarenlange ervaring herken je sneller en beter wat er het beste aangepast kan worden. Ook leer je de data te omarmen in plaats van dat het je afschrikt. Wat dat betreft maakt het optimaliseren van Google Ads je redelijk snel een data-nerd!
Geen Gedoe met jouw Google ads
Bij Geen Gedoe zijn we op dagelijkse basis bezig met Google Ads. Hierdoor weten we dat het soms erg lastig kan zijn om Google Ads te snappen, laat staan om zelf campagnes op te zetten en te optimaliseren. Als je dus op zoek bent naar iemand die jou kan ondersteunen op het gebied van Google Ads, of dit zelfs geheel uit handen kan nemen, dan komen wij graag in contact met jou!
Heb jij interesse in Google ads of andere media & marketing werkzaamheden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Dan plannen we direct een afspraak in om nader kennis te maken en te kijken of ons aanbod aansluit op jouw wensen. We horen graag van je!